Typische voorjaarsgroenten in Toscane

In deze tijd vind je van die speciale groenten die alleen nu te krijgen zijn. Altijd een feestje om die te kopen en te eten.

 

Agretti
Salsola Soda

Dit heet bij ons Monniksbaard maar ik heb het in Nederland nog nooit in een winkel gezien. Het groeit op ziltige grond en wordt ook wel de Italiaanse zeekraal genoemd. Je stooft de vlezige stengeltjes heel eenvoudig met wat olie en knoflook. Erg lekker. En gezond: bevat vitamine A en B, potassium, calcium, magnesium en ijzer.

 

La Puntarelle / Cicoria
Cichorium intybus var foliosum

Je eet het paardebloemachtige blad rauw of gestoofd en dan verwerkt in bijvoorbeeld pasta.

Het is behoorlijk bitter. De binnenste knapperige scheuten eet je rauw, met een dipsausje of als salade met een dressing van olijfolie, ansjovis en knoflook. Lekker! Bevat fosfor, calcium en vitamine A.

 

Cardo
Cynara Carduculus

Familie van de artsisjok. Het is in feite een distel. De jonge, vlezige bladnerf van de kardoen kun je gestoofd eten.

Ik heb kardoen in de tuin omdat het mooie grote planten zijn maar ze schijnen in sommige landen een lastig onkruid te zijn.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.