Wijn

De jonge wijngaard

Toen wij in 1988 het huis kochten was dat met de helft van het land dat oorspronkelijk bij de boerderij hoorde. De andere helft – een akker aan de voorkant van het huis en een aan de achterzijde – was van een andere eigenaar. Die wilde wel verkopen maar daar hadden we op dat moment geen financiën voor. Een aantal jaren geleden konden we deze twee percelen alsnog kopen, waardoor het weer een aaneengesloten landgoed werd.

De twee percelen waren in de tussentijd aangewezen als landbouwgrond waar de gecertificeerde druiven voor de productie van DOC-wijn op geplant mochten worden. Het produceren van wijn van het kwaliteitskeurmerk Denominazione Origine Cortona, kortweg Cortona Doc, is zeer gereglementeerd.

Francesco Mazzarella, professor aan het Instituto Vegni, een prestigieuze landbouw-hogeschool in de buurt, hielp ons bij de aanleg van de wijngaard. Hij is heel enthousiast over de grond, die volgens hem uitgelezen is voor de productie van Cortona Doc.

Wijngaard in volle groei

De eerste stap was het verwerven van rechten (‘diritti’). Deze zijn gequoteerd (vergelijkbaar met een melkquotum), zodat je op zoek moet gaan naar mensen die deze rechten hebben maar stoppen met de productie. Die rechten kun je dan overnemen. Met behulp van Francesco konden we rechten kopen voor de aanplant van 6500 m2, goed voor 3500 druivenstokken.

De hele aanleg van de wijngaard is onder supervisie van Francesco gebeurd zodat we er zeker van konden zijn dat het allemaal op de juiste manier gebeurde. Ook nu nog houdt hij eveneens de hele voortgang van de teelt en de groei van de druiven scherp in de gaten.

Het bijhouden van de wijngaard vergt veel kennis en arbeid. Er moet gesnoeid worden, onkruid verwijderd, schimmels bestreden.

Het verzorgen van de jonge wijngaard

Landbouwgereedschappen werden aangeschaft. Een tractor deed zijn intrede… een oude wens van Henk ging in vervulling!
De tweede stap was het inrichten van een Cantina, de wijnproductieruimte, die ook aan allerlei voorschriften moet voldoen, en het daadwerkelijk maken van wijn. Hierbij was de hulp van Mario Rubeca onmisbaar. Mario is een ervaren wijnproducent. Zijn wijnen, die hij produceert onder de naam ‘Il Cavaliere’, zijn uitstekend. Wij kochten al jaren wijn bij hem voor onszelf en onze gasten.

Omdat Mario had besloten te stoppen met zijn eigen bedrijf om met pensioen te gaan, konden wij een hele inventaris overnemen. Alles wat nodig is om wijn te maken is nu aanwezig, zoals pompen, een hydraulische druivenpers en een ‘diraspatrice’. Dit apparaat vervangt het romantische maar niet zo praktische stampen met de blote voeten in de druivenpulp.

Francesco & Mario bij de diraspatrice

Daarbij heeft Mario dankzij zijn pensionering tijd om ons terzijde te staan en Henk het hele wijnvak te leren. En daar komt nog heel wat bij kijken!

Met behulp deze twee enthousiaste deskundigen werd onze eigen wijngaard en onze eigen wijn een succes.

Onze duivenstokken zijn voor het overgrote deel Sangiovese. Dat is een vereiste voor de DOC-certificering. Verder staan er 2 rijen Merlot-druif en een halve rij Petit Verdot.

Sangiovese

De oogst in oktober met vrienden en bekenden is elk jaar weer een klein feestje.

Achter het huis staat 1 vat van 5000 liter, dat gebruikt wordt voor de vergisting direct na de oogst. Binnen in de Cantina staan diverse vaten, variërend van 500 tot 2500 liter, in totaal meer dan 10o hectoliter.

In 2009 hebben we de eerste D.O.C. gemaakt, circa 1600 liter. Deze is in 2011 gebotteld. In de vaten in de cantina hebben we op dit moment 2500 liter uit 2014 / 2015 staan, en 2200 liter uit 2016.

Mario en zijn vrouw Irene

En we kunnen met trots zeggen dat de kwaliteit van onze wijn door kenners bijzonder goed wordt gevonden.

In Nederland wordt onze wijn geschonken in verschillende gelegenheden: restaurant De Kas, eetcafe van Beeren en cafe Welling. De wijn wordt tevens geschonken in het huiskamerrestaurant Casa Dolce Casa Da Petra in Leiden. In Italië wordt hij bij een aantal restaurants in de buurt geschonken, zoals in het populaire restaurant Pozzo Antico in Cortona.
Naast restaurants hebben we een klantenkring van particuliere afnemers.

Uitzicht op Cortona

Voor informatie over het kopen van de wijn kunt u altijd terecht bij H. Veltkamp via 0653592804 of henkveltkamp@gmail.com.

Reacties zijn gesloten.